Ingrediënten

  • 3 grote aubergines
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngehakt
  • 1/2 bol verse knoflook of 1 teen gewone knoflook in dunne plakjes
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 blikken gepelde tomaten (a 400 g) of 1 kg verse rijpe tomaten
  • zeezout en zwarte peper uit de molen
  • wijnazijn, een beetje
  • verse basilicum, een handvol
  • 4 flinke handen geraspte Parmezaanse kaas (van een stuk)
  • 2 handen broodkruim, gedroogd
  • een beetje verse oregano, alleen de blaadjes, gehakt of 1 tl gedroogde oregano
  • desgewenst 1 bol buffelmozzarella (150 g)

Bereiden

1. Haal om te beginnen de steeltjes van de aubergines en snijd ze in plakken van 1 cm dik. Zet ze even opzij.

2. Zet nu de grillpan op het vuur tot hij goed heet is of stook de barbecue hoog op. Doe ondertussen 2 of 3 flinke scheuten olijfolie in een grote pan op matig vuur. Doe de uitjes, knoflook en gedroogde oregano erin en bak ze 10 min. tot de uitjes zacht zijn en de knoflook een beetje kleur heeft. Als u tomaat uit blik gebruikt, roer ze dan stuk. Als u verse hebt (die vanzelfsprekend veel zoeter en lekkerder smaken, als het er tenminste het seizoen voor is), prik die dan in en leg ze ongeveer 40 sec. in kokend water. Schep ze met een schuimspaan uit de pan, leg ze 30 sec. in een kom koud water, trek het vel eraf, knijp voorzichtig de pitjes eruit en snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe de tomaat bij de uitjes, knoflook en oregano. Roer het mengsel goed door en laat het met het deksel op de pan 15 min. zachtjes pruttelen.

3. Rooster de plakken aubergine ondertussen tot ze aan beide kanten iets geblakerd zijn – het kan zijn dat u dat in porties moet doen, want ze zullen niet allemaal in één keer in de grillpan passen. Schep de plakken die klaar zijn op een schaal. Breng de tomatensaus als die is ingekookt en lekker zoet is voorzichtig op smaak met een beetje peper en zout, een klein scheutje wijnazijn en het basilicum. U kunt de saus grof laten of pureren.

4. Doe in een aardewerken schaal van 25 x 12-15 cm een dun laagje tomatensaus, daarna een dun laagje Parmezaan, gevolgd door een enkele laag aubergineplakken. Herhaal de laagjes tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laagje saus met flink wat geraspte Parmezaanse kaas erop. Hussel het broodkruim met een beetje gehakte oregano en olijfolie en strooi dit mengsel op de Parmezaanse kaas. Soms wordt dit gerecht ook geserveerd met stukjes mozzarella erop.

5. Zet de schaal een halfuur in de op 190 °C/gasovenstand 5 voorverwarmde oven, tot de bovenkant lekker krokant en goudbruin is. U kunt dit gerecht het best meteen opdienen, maar ook koud is het lekker.

  1.  
{15 juni 2011}