Stamppot garnalen met zelfgemaakte zoetzure tomatensaus
- Eenpansgerechten, Hoofdgerechten
-
Ingrediënten
- 600 g kruimige aardappelen
- 2 el roomboter
- 300 g garnalenrauw, groot
- 1 rode peper
- 1 ui
- 3 lente-uien
- 0,25 bosje peterselie
- 1 limoen
- 2 eieren
- 4 el olie
- 1 citroen
- 3 el suiker
- zout
- peper
- bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Schil de aardappelen, snij in gelijke stukken en kook in ca. 15 min. gaar. Giet af, kook droog, stamp fijn met de boter en breng op smaak met peper en zout.
Pel de garnalen en hak ze zeer fijn. Halveer de peper, verwijder de zaden en hak fijn. Gebruik de helft van de gesneden peper in de stamppot.
Snij de ui zeer fijn. Was en snij de lente-uien in dunne ringen. Hak de peterselie fijn. Was, rasp en pers de limoen uit. Meng alle ingrediënten en twee eieren door de aardappelpuree. Bekleed een ovenplaat met bakpapier en smeer ook nog licht in met olie. Lepel 16 hoopjes stamppot op het papier, bestrooi met paneermeel en bedruppel met wat olie. Bak de hoopjes in de oven in ca. 15 minuten lichtbruin en gaar. Breng intussen een pan met water aan de kook. Snij een kruis in de bovenkant van vier tomaten. Kook deze 10 seconden in het water. Haal de tomaten eruit en leg ze direct in ijskoud water. Pel de schil eraf en verwijder de aanzet. Snij de tomaten in kleine stukjes. Bak de andere helft van de peper aan in een kleine pan met 1 el olijfolie. Voeg de tomaten en de suiker toe. Halveer de citroen en knijp boven de pan uit, vang de pitjes op. Laat de saus ca. 12 minuten inkoken.Breng op smaak met wat zout en serveer de saus bij de stamppot.
{28 mei 2020}