Ingrediënten

  • 500 g groene en/of witte asperges
  • 4 el olijfolie
  • 100 g Puur van Smaak serranoham
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el crème fraîche
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl honing
  • 1 el bieslook, fijngesneden
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • ½ bakje bladpeterselie (à 20 g), blad grofgehakt

Bereiden

Schil de witte asperges en snijd het houtachtige uiteinde af. Schil de groene asperges niet maar snijd alleen het uiteinde af. Halveer dikke asperges in de lengte en snijd alle asperges schuin in stukjes van 3 cm. Kook de witte asperges in water met zout in 10-12 minuten beetgaar. Kook de groene asperges in water met zout in 4 minuten beetgaar. Giet de asperges af en spoel ze kort onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.

Verhit intussen in een koekenpan 1 el olijfolie. Bak de serranoham in 3 minuten aan beide kanten bruin en krokant. Neem de serranoham uit de pan en verkruimel grof.

Klop een dressing van de resterende olijfolie, azijn, crème fraîche, de mosterd, de honing en de bieslook. Voeg zout en peper naar smaak toe.Meng de asperges met het sjalotje, de peterselie en de bieslookdressing. Voeg eventueel een klein beetje water toe.

Verdeel de aspergesalade over 4 borden. Bestrooi met de krokante serranoham. Lekker met sneetjes ciabatta.

{28 mei 2020}