Ingrediënten

450 g doperwten diepvries
80 g Serranoham
2 uien
5 g tijm vers
1 zoete aardappel
2 tenen knoflook
1 blokje groentebouillon
1 citroen schoongeboend
125 g crème fraîche
olijfolie
zout
peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Laat de doperwten ontdooien.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de ham over de bakplaat. Bak de ham 10 minuten in de oven en laat afkoelen. Versnipper de ham zodra deze afgekoeld is.

Snipper de uien en hak de tenen knoflook fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm.

Schil de zoete aardappel en snij in blokjes. Verhit een scheutje olie in een soeppan. Fruit de ui, de knoflook en tijm eerst aan. Voeg na 3 minuten de blokjes zoete aardappel toe en bak deze nog 5 minuten mee. Voeg de doperwten toe samen met 1 liter water en het bouillonblokje. Laat de doperwtensoep 15 minuten doorkoken op laag vuur met het deksel op de pan. Voeg de crème fraîche toe aan de soep, haal de soep van het vuur en pureer met de staafmixer glad.

Rasp het geel van de schil van de citroen en hou apart. Pers een halve citroen uit en breng de soep op smaak met het citroensap, zout en peper.

Garneer de soep met de gedroogde ham snippers en de citroenschil.

{8 juni 2020}