Ingrediënten

  • ± 900 g borstfilet ven eend
  • 200 g soepgroenten
  • 3 eetl. boter
  • 4 halve peren op siroop (blik)
  • 2 eetl. jam abrikoos en amandel
  • 1/2 dl rode wijn
  • 4 dl gevogeltefond
  • kruiden:
    • 1 blaadje laurier
    • 1 mespunt tijm
    • 1 capsule saffraan
  • peper en zout

Bereiden

  • Maak de basissaus: breng de gevogeltefond aan de kook, samen met de  soepgroenten, de tijm en het blaadje laurier. Laat 15 à 20 min. sudderen op een  zacht vuur, tot de gevogeltefond voor de helft is ingekookt.
  • Meng de saffraan met de halve peren op siroop en laat enkele uren trekken, zodat de peren mooi geel zijn.
  • Leg de eendenborstfilets in een braadpan met antiaanbaklaag, met de velkant  naar onderen. Bak 10 a  12 min. op een matig vuur en giet het smeltende vet  regelmatig weg.
  • Draai het vlees om en laat ± 6 min. verder bakken (het vlees moet nog rozig zijn). Kruid met peper en zout.
  • Verwarm ondertussen de saffraanpeertjes in hun siroop.
  • Haal het vlees uit de braadpan en hou warm. Verwijder het overtollige vet. Giet de basissaus door een zeef in de braadpan. Voeg de rode wijn toe en laat
    alles 1 à 2 min. goed koken. Doe er de confituur bij en laat smelten. Neem de pan van het vuur en klop er de boter in stukjes onder.

Snij de eendenborstfilets in schuine sneetjes en schik op de borden. Lepel er wat saus over en leg er een half saffraanpeertje naast. Dien op met gestoofde  boontjes of witloof en aardappelsparretjes of aardappelgratin.

{12 september 2011}