Kaasfondue
- Eenpansgerechten
-
- 1 sherryglas witte wijn per persoon, en één voor de pan! (dus twee personen: drie glaasjes). Wijn: bijvoorbeeld Blanc des Blancs, Nico (Portugese witte wijn), Vieille Ferme wit uit de Ventoux
- 200 gram geraspte kaas per persoon
- Een eierdopje room met een afgestreken eetlepel maïzena voor fondue tot en met 4 à 5 personen, daarna geldt verdubbeling
- Vers gemalen peper, een teentje knoflook en brood.
Wijn als eerste in e pan en dan laten bruisen en dan hand voor hand de kaas er bij, pas volgende kaas toevoegen wanneer het vorige stukje is opgelost. Kaasfoncdue mag tijdens het maken niet te ver afkoelen. Wanneer alle kaas is gesmolten de maizena in room oplossen en langzaam toevoegen. Gebruik een houten lepel.
Soorten fondue:
Moité/moité= half Gruyère/ half Vacherin Fribourg.
Traditionel= 1 deel Emmentaler/1 deel Gruyère/ 1 deel Appenzeller
Saison d’Hiver= 1/3 deel Emmentaler/ 1/3 deel Gruyère/ 1/3 deel Vacherin Mont d’Or
Mannen fondue= half Emmentaler / half Gruyère en circa 100 gram voor 2-4 personen Bleu des Causses. ( i.p.v. room Cognac)
Comptoise =half Franse Gruyère/ half Comté
Betty’s = 1/5 deel Emmentaler/ 2/5 deel Gruyère/ 2/5 deel Beaufort Alpage
{24 november 2011}