Groenteterrine 2
- Groente, Stoomoven
-
Benodigde ovenaccessoires:
gaatjespan + dichte pan, rooster + cakevorm van 750 ml inhoudIngrediënten (voor 8 personen)2 courgettes
350 g broccoliroosjes
2 dikke wortelen
2 eieren
50 g crème
fraîche
gedroogde basilicum
evt. knoflooksaus
zout
peperBereiding:- De courgettes wassen, de uiteinden verwijderen en de courgettes in de lengte halveren.
Met een kaasschaaf of snijmachine lange plakken snijden en de plakken in de gaatjespan met de dichte pan eronder 3 minuten stomen op 100°C.
De broccoliroosjes wassen, de wortelen schrappen, in dikke plakken snijden en met de broccoli in de gaatjespan overdoen en met de dichte pan eronder 10 minuten stomen op 100°C.
Intussen de eieren, crème fraîche met basilicum, zout en peper naar smaak door elkaar roeren en tot gebruik laten staan. - De broccoli en de wortel uit de gaatjespan elk apart in een kom overdoen.
De plakken courgette naast elkaar in de gaatjespan met de dichte pan eronder 3 minuten stomen (blancheren) op 100°C.
De broccoli met een staafmixer pureren en het eimengsel erdoor roeren. - Op het aanrecht een flink stuk plasticfolie leggen en daarop zoveel plakken courgette (enigszins overlappend) vertikaal naast elkaar leggen tot de plakken de breedte van de cakevorm hebben.
Het folie met de plakken courgette voorzichtig in de vorm laten zakken. Een derde van het broccolimengsel erop scheppen, het midden afdekken met 2 repen wortel, vervolgens een dun laagje broccolipuree erop scheppen en deze opnieuw met de resterende wortelrepen bedekken. Tot slot de rest van de broccolipuree erop scheppen. - De bovenkant gladstrijken en afdekken met de overhangende plakken en de resterende plakken geblancheerde courgette.
De vorm op het rooster 40 minuten stomen op 100°C.
De terrine laten afkoelen, uit de vorm nemen en in plakken van 1 cm dik snijden.
Serveren op een bordje evt. met wat knoflooksaus.
Tip!{16 juli 2012}
De terrine is het makkelijkst in plakken te snijden als je hem 30 minuten voor gebruik in de vriezer laat aanvriezen. - De courgettes wassen, de uiteinden verwijderen en de courgettes in de lengte halveren.