Benodigde ovenaccessoires:

rooster + dichte pan, keukengaren
Ingrediënten (voor 4-6 personen)

750-100 g varkensfilet
1 ui
250 g kastanjechampignons
60 g boter of margarine
verse blaadjes tijm
zout
peper  voor de saus:
1 rode ui
enkele takjes verse rozemarijn
balsamicoazijn
100 ml koksroom
Bereiding:
  1. De ui pellen en fijn snipperen. De champignons met een vochtig doekje schoonvegen en zeer klein snijden.
    In een koekenpan 15 gram boter verwarmen en hierin de ui fruiten tot ze zacht is. De kleingesneden champignons kort, op hoog vuur bakken tot ze gaar zijn en de tijm erdoor scheppen. De pan van het vuur nemen en tot gebruik laten staan.
  2. Het vlees met een scherp mes horizontaal open, maar niet geheel door snijden en het vlees openklappen en met zout en peper bestrooien.
    Het champignonmengsel over de rechterhelft van het vlees verdelen, goed aandrukken met de bolle kant van een lepel en de linkerhelft van het vlees erop leggen.
    De buitenkant van het vlees met zout en peper bestrooien en opbinden met keukengaren om te voorkomen dat de vulling eruit loopt.
  3. De overige boter in een koekenpan verhitten en als het schuim voor de helft is weggetrokken het vlees snel aan alle kanten bruin bakken.
    Het vlees uit de pan nemen en op het rooster met de dichte pan eronder op de stand langzaam garen 80°C in circa 40 minuten bereiden.
  4. Voor de saus de rode ui pellen en in halve ringen snijden en de rozemarijnblaadjes van de takjes rissen.
    De rode ui in het bakvet zacht fruiten, de rozemarijn toevoegen en alles kort bakken.
    Een scheutje balsamicoazijn met de koksroom toevoegen en de saus eventueel op smaak brengen met zout en peper.
    Het vlees in plakken snijden en met de saus serveren.
{16 juli 2012}