Ingrediënten

  • 600 g aardappelen kruimig +
  • 1 prei, gewassen +
  • 600 g pastinaken +
  • 2 tenen knoflook +
  • 3 el olijfolie +
  • 100 ml magere melk +
  • 1 zak bosui (3 stuks), in dunne ringetjes +
  • 300 g zalmfilet, in 4 stukken +
  • 1 bekertje crème fraîche light (125 ml) +
  • 1 bakje bieslook (25 g), fijngesneden +

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Snijd de prei in stukken van 3 cm. Schil de pastinaak en snijd in gelijke stukken. Kneus de knoflook met het lemmet van een mes. Verdeel de pastinaak en knoflook over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met 2 el olie. Rooster ca. 20 min. in het midden van de oven. Kook ondertussen de aardappelen en prei samen in water met zout in 20 min. gaar.
  2. Giet de aardappelen en prei af en vang het kookvocht op. Haal de bakplaat uit de oven en knijp de knoflook uit het velletje. Stamp de aard­appelen, prei, pastinaak en knoflook fijn met de pureestamper. Verwarm de melk en voeg samen met 150 ml van het opgevangen kookvocht en de bosui toe.
  3. Verhit ondertussen de grillpan. Bestrijk de zalm met de rest van de olie en bestrooi met peper en zout. Gril in 5 min. gaar, keer halverwege.
  4. Meng de crème fraîche en bieslook. Serveer de stamppot met de zalm en een lepel crème fraîche.
{22 januari 2013}