As­per­ge­qui­che

Ingrediënten

  • 200 g bloem + extra om te bestuiven +
  • 1 tl zout +
  • 100 g koude boter +
  • 5 eieren +

(of kant en klaar diepvries hartige taartdeeg)

  • 1 bos witte asperges (500 g), schoongemaakt +
  • 1 bos groene asperges (500 g) +
  • 1 beker crème fraîche (200 ml) +
  • 150 g gruyère (kaas), geraspt +
  • 1 citroen, schoongeboend

Bereiden

  1. Zeef de bloem en het zout en doe in de keukenmachine. Snijd de boter in stukjes en voeg toe. Maal in 1 min. tot een kruimelig deeg. Laat de motor draaien en voeg 1 ei en 1 el koud water toe. Laat draaien tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg indien nodig nog 1 el koud water toe.
  2. Kneed het deeg kort met uw handen tot een bal. Laat in vershoudfolie 30 min. rusten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Snijd de asperges in stukken van 2 cm. Klop de rest van de eieren los met de crème fraîche. Roer 2/3 van de gruyère erdoor. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Roer het rasp en 3 el sap door het eimengsel.
  4. Bestuif het werkblad en de deegroller met bloem. Rol het deeg uit tot een ronde lap van ø 32 cm. Bekleed hiermee de quichevorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  5. Verdeel achtereenvolgens de asperges, het ei-mengsel en de rest van de kaas over de bodem. Bak in ca. 45 min. in de oven goudbruin en gaar.
{10 januari 2014} {Tags: }